Održano Takmičenje u razvoju igara

U organizaciji Regionalnog inovacionog startap centra Valjevo (RISC Valjevo) i Fakulteta zdravstvenih i poslovnih studija, a uz podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije, 22. novembra održano je „Takmičenje u pravljenju igara“. Takmičenje je pre svega osmišljeno i organizovano sa ciljem da se mladi edukuju i zainteresuju za ovu oblast koja je danas izuzetno popularna u celom svetu. Učesnici takmičenja bili su učenici četvrtog razreda srednjih škola iz Valjeva, Lazarevca, Lajkovca i Osečine, kao i studenti IT smera na Fakultetu zdravstvenih i poslovnih studija.
DSC_1294

Prisutne je pozdavio Rukovodilac RISC-a Valjevo Marko Marković i istakao važnost koju danas ima industrija zabave: „Ideja ovog takmičenja je napraviti nešto drugačije od onoga što ste do sada imali prilike da vidite. Igrama se danas uglavnom pristupa iz ugla zabave, ali se često zaboravlja njihova velika ekonomska važnost. I u našoj zemlji danas postoji velika potražnja za stručnjacima u oblasti dizajna i razvoja igara.

Cilj nam je da dođete do novih ideja, da vidite da je ovo jedna od oblasti kojima se možete uspešno baviti i da sutra možda i postanete stručnjaci u ovoj oblasti“. Predavač i mentor na takmičenju bio je Uroš Pavlović, Game designer i 3D generalist, koji do sada iza sebe ima preko 10 naslova igara za mobilne uređaje i računare. On je održao je predavanje o tome kako se prave i igre i kroz koje se sve faze prolazi tokom razvoja. Učesnici su mogli da čuju više detalja o tipovima i žanrovima igara, o poziciiji kamere, načinima osmišljavanja okruženja igre, kontrolama koje likovi u igri mogu da poseduju, ali i načinima medijskog promovisanja igara.

DSC_1353

Zadatak timova na takmičenju bio je da osmisle, definišu i razrade predlog plana igre u okviru ograničenog vremenskog roka. Nakon toga, takmičari su imali priliku da predstave predloge svojih igara žiriju, koji je potom izabrao i nagradio najbolje predloge. Sudeći po kvalitetu ideja, veliki potencijal u industriji razvoja igara za ove mlade ljude je i više nego očigledan.

DSC_1413