Zvanično otvoren Regionalni inovacioni startap centar u Valjevu

Ministar u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvorio je danas u Valjevu Regionalni inovacioni startap centar i tom prilikom rekao da je otvaranje takvih centara velika stvar za Srbiju i da je budućnost Srbije u inovacijama i novim tehnologijama.

Još veći značaj ima činjenica da je započeto otvaranje regionalnih inovacionih startap centara u gradovima koji nisu veliki univerzitetski centri kako bi svim mladima koji žele da se bave inovacijama i novim tehnologijama omogućili ne samo savremen prostor i najbolju opremu, već i podršku kako mentorsku tako i finansijsku, marketinšku, pravnu da bi nakon nekog vremena došli do proizvoda, a onda i do tržišta i krajnjeg korisnika.

"Budućnost Srbije je u inovacijama i novim tehnologijama. Samo za nekoliko godina izvoz inovacionih i IT usluga raste od 30 do 40 procenata godišnje", rekao je Popović.

Za projekat Regionalnog startap centra u Valjevu Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj opredelio je 16 miliona dinara.

Rukovodilac Startap centra Marko Marković zahvalio je ministru Popoviću i predstavnicima grada u ime svih koji čine Poslovni inkubator na toj privilegiji i istakao da će se potruditi da opravdaju očekivanja. „Nastojaćemo da budemo centar ovog regiona i da se mladi kada pomisle na inovacije i tehnologije sete nas“, zaključio je Marković.

Centar počeo je sa radom u martu 2019. godine i do danas je u njemu održano preko 20 radionica na različite teme - od pokretanja sopstvenih preduzetničkih inicijativa, programiranja u programskom jeziku Java, kako od inovativne ideje kreirati softver, programiranja u PHP-u, pravljenja pametnih uređaja pomoću tehnologije Internet stvari, do karijernog razvoja i ličnog brendiranja.

Usluge Centra trenutno koristi oko 10 stalnih stanara i veći broj zainteresovnih polaznika obuka koji su tokom posete ministru predstavili svoje biznis ideje na kojima rade. Takođe, održane su i dve radionice na kojima su stanari i polaznici obuka demonstrirali svoja znanja iz programiranja koristeći LEGO Education Mindstorms komplete i poznavanje rada na Arduino mikrokontrolerskoj platformi za razvoj uređaja Interneta stvari, uz pomoć koje su razvijali sopstveni smart home ekosistem.

DSC_5570
DSC_5539
DSC_5503